Transport

Transportbransjen er et av områdene der bruken av aluminiumsprofiler har økt mest i de senere årene. Her kommer alle de gode egenskapene til aluminium til sin rett, først og fremst muligheten til å skape sterke og lette konstruksjoner med lang levetid og god korrosjonsbestandighet. Hvert eneste kilo med redusert vekt øker lasteevnen og reduserer drivstoffkostnadene.

Nedenfor finner du flere gode eksempler på bruken av aluminiumsprofiler i transportsektoren.

Bilinnredning

Innredningssystem for personbiler og lette lastebiler basert på aluminiums- profiler. Lavere vekt enn tilsvarende system i stål betyr høyere lasteevne og reduserte drivstoffkostnader.

Aluminiumsbåter

Stadig flere båter til både nytte- og fritidsformål bygges i aluminium. Plater og profiler i skruer, beslag, lister og vindus- rammer gir sterke og lette konstruksjoner med høy korrosjonsbestandighet.

Lastebiler og busser

Vektoptimalisering er en klar ledetråd i utviklingsarbeidet av tunge lastebiler og busser. Bruk av lette, sterke materialer som aluminiumsprofiler får større og større betydning og benyttes i dag som bl.a. innfestingsdetaljer i motor, hytteinnredning, festelister, bensinrør og brensellister.

Skap og plan

Konstruksjoner som plan og skap til transportbransjen er i dag helt innrettet på aluminiumsløsninger. Her kommer materialets egenskaper som høy styrke, lav vekt og slitesterk overflate helt til sin rett.

Tog

Moderne togkonstruksjoner er i stor grad produsert av lettvektsmaterialer som aluminium. Karosserier, rammer, rekkverk, lister, seteunderstell, kjøleprofiler i elektronikk m.m. er eksempler på detaljer konstruert av strengpressede aluminiumsprofiler. Lav vekt, høy styrke, pen design og lang levetid er nøkkelfaktorer.

Biler

Bruken av lettvektsmaterialer som aluminium har økt betydelig i bilbransjen i de siste tiårene. Dette skyldes først og fremst behovet for å redusere vekten, ikke minst siden moderne biler da kan utstyres med mer utstyr og tilbehør som ellers ville gjort konstruksjonene altfor tunge og upraktiske. Vi finner blant annet profiler i innredning, understell og drivlinjer.

Fly

Aluminium var en av forutsetningene for utviklingen av det moderne flyet. Her er vektbesparelsen av stor betydning ettersom den forbedrer både lastekapasitet, rekkevidde, drivstofforbruk og utslippsmengde. Aluminiumsprofilene brukes blant annet i flykropp, innredning og elektronikkdetaljer samt i fraktcontainere.